Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας : Αλλαγές σοκ στις εργασιακές σχέσεις.

Standard

Νέες περικοπές μισθών, πάγωμα ωριμάνσεων, ψαλίδισμα πρόσθετων παροχών και μετακινήσεις υπαλλήλων μέσα στην επιχείρηση προβλέπει το νέο μνημόνιο για ΔΕΚΟ, εισηγμένες και τράπεζες.

Νέες περικοπές αποδοχών και αλλαγές εκ βάθρων στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες – τράπεζες) με πάγωμα ωριμάνσεων, ψαλίδισμα πρόσθετων παροχών και διευκόλυνση μετακινήσεων μέσα στην επιχείρηση φέρνει το «νέο μνημόνιο» που είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, στις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και στις προς πώληση ΔΕΚΟ θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι κανονισμοί εργασίας, με στόχο να περιοριστεί αισθητά το μισθολογικό κόστος και να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Άλλωστε ζητούν την πώληση 2 ή 3 μεγάλων εισηγμένων το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Προτείνουν σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, κατάργηση ωριμάνσεων, περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση, διευκόλυνση της μεταφοράς προσωπικού. Οι συστάσεις αυτές αφορούν και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, για τις οποίες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι έχει ήδη περιοριστεί κατά πολύ το μισθολογικό κόστος.

Διαβάστε Περισσότερα…

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται απόλυτοι στο ζήτημα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση. Βέβαια θα πλήξουν και τις αποδοχές των εργαζόμενων στις υπόλοιπες εισηγμένες που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

Επίσης προωθείται η αλλαγή των κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ με απώτερο στόχο να αρθεί το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, ώστε να καταστούν πιο «ελκυστικές» κατά τη διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις, μετά την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση πιέζεται πλέον ασφυκτικά να υλοποιήσει σχέδιο απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε πρώτη φάση. Η τρόικα είχε προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο από το φθινόπωρο πως η εργασιακή εφεδρεία, ακόμα και αν εφαρμοζόταν όπως είχε σχεδιαστεί, δεν θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τώρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν δίνει άλλη ευκαιρία στην κυβέρνηση και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να κλείσουν άμεσα αρκετοί οργανισμοί του Δημοσίου, με άμεσο αποτέλεσμα την απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες αφορά τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις των δήμων, με στόχο να καταργηθούν άμεσα περί τους 100 οργανισμούς.

 Στο υπόμνημα της τρόικας το οποίο παρέδωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στους αρχηγούς των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, τονίζεται πως οι καταργήσεις οργανισμών πρέπει να γίνουν εντός του 2012 και να συνοδευτούν από «κόψιμο» προσωπικού χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε αριθμό απολύσεων.

 Πάντως εκτιμάται ότι μπορούν να απολυθούν άμεσα περίπου 8.000 με 10.000 υπάλληλοι. Το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα, αλλά πιστεύεται ότι θα δείξει μία αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα και ταυτόχρονα θα θέσει τις βάσεις για αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr του Κώστας Τσαχάκης

Advertisements

About ekprosoposeas

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Σ. Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.